Мобилен : 0887 873834 / 0885 550678 Слънчев бряг : 0554 22176
КАВАЛА - ФИЛИПИ - ВЕРГИНА - ЕДЕСА - МЕТЕОРА - СОЛУН - ПОРТО ЛАГОС

Екскурзия КАВАЛА - ФИЛИПИ - ВЕРГИНА - ЕДЕСА - МЕТЕОРА - СОЛУН - ПОРТО ЛАГОС

4 дена 3 нощи
Цена
510 лв.

Отпътуване на 26.06.2024

 • 18.30 часа от Генерал Тошево
 • 19:00 часа от Добрич – паркинга пред Стоматологията при минимум 15 туриста срещу допълнително заплащане – 18 лева
 • 21:00 часа от Варна – ул. „Антим І”
 • 23:30 часа от Бургас – бензиностанцията OMV / до Метро /

Маршрут: Генерал Тошево - Добрич - Варна – Бургас –  Кавала - Филипи  – Каламбака - Метеора - Солун

Дати на тръгване и връщане: 26/06/2024 - 30/06/2024

Програма

Първи ден 27.06.2024
Сутринта пристигаме в гр. Кавала. Разхождайки се по тесните калдъръмени улички на един от най-старите градове в Европа ще се полюбуваме на архитектура от преди няколко века, китно украсени къщи и малки семейни магазинчета и кафенета. Именно Кавала е родното място на една от най-ярките личности в историята на града – Мохамед Али. Ще чуем историята за неговата любов към земята на която е роден и израснал. Отправяме се към прочутия шедьовър на египетската архитектура Имарет – съчетание на джамия, училище по коран и армейска сграда с изглед към намиращото се под него пристанище. Тази историческа ориенталска сграда е реставрирана през 2004 г. и е една от архитектурните забележителности на Кавала днес. Следва посещение на Крепостната стена на града, наричана още „венецианската крепост“ – построена от император Юстиниан І в опитите си да опази града от варварски набези. В средата на ХVІ-ти век етническият грък Ибрахим паша – велик везир на турския султан Сюлейман Великолепни, допринася за просперитета и разцвета на Кавала, като реставрира импозантния Аквеадукт. Ще се любуваме на невероятна гледка към единственият амфитеатрално построен град – едно от големите пристанища на Гърция. Ще видим църквата ”Успение Богородично”, къщата на Мохамед Али и паметника построен от жителите на гр. Кавала от благодарност за делата му. Свободно време за обяд в Кавала. Отправяме се към древния град Филипи, преживял разцвет през елинистическата, римската и раннохристиянската епоха. Известен още с това, че през 42г. пр. Хр. в битка Октавиан Август и Марк Антоний побеждават убийците на Гай Юлий Цезар - Брут и Касий, след което градът  се обновява и получава световна известност.  Тук през 49г. сл. Хр. пристига апостол Павел със свои съмишленици и посява първите зрънца на християнството. Затова казват, че Кавала и Филипи са християнската порта на Европа.  Входната такса се заплаща допълнително - 3 евро.

Настаняване в хотел близо до град Филипи. Вечеря. Нощувка.

Втори ден 28.06.2024
Закуска. Отправяме се към Едеса, един от най-красивите градове в северна Гърция (Егейска Македония), разположен на около 90 километра западно от Солун. Името си дължи на богатството си на вода, водопади и зеленина, като най-голяма слава на града са донесли знаменитите водопади. Неповторими по красотата си сталактитови и сталагмитови пещери се крият зад 70 метровите бушуващи потоци пенлива вода. Пешеходна разходка и фото пауза из красивия град със славянското име Воден. Отпътуваме към Вергина за посещение на гробницата на един от най-великите представители на македонската династия - Филип Македонски, където разглеждаме руините на древния македонски дворец. Отправяме се към градчето Каламбака, в подножието на природния феномен, където ще е втората ни нощувка. Свободно време. Нощувка.

Трети ден 29.06.2024
Закуска. Отпътуваме за Метеора – уникалното място, наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Изключителна възможност за разглеждане на три от прочутите скални манастири. Кратка спирка в работилницата за изписване на Византийски икони и сувенири.

Следва разглеждане на град Солун – гръцката перла на Егейско море. Панорамна обиколка на крайбрежния булевард „Нике”с Бялата Кула, паметника на Александър Македонски, ще посетим църквата „Св. Димитър” – Солунския Чудотворец, където се намира гроба на светеца, Ротондата и арката на Галерий. Свободно време за разходка по площад „Аристотелис”, крайбрежната улица с кафенета.

Отпътуваме към Филипи. Настаняваме се в хотела. Вечеря в ресторанта на хотела с гръцка музика на живо, тристепенно меню и напитка. Нощувка.

Четвърти ден 30.06.2024
Закуска. Освобождаваме хотела и се отправяме към Порто Лагос, където ще посетим сгушения в красива езерна лагуна манастир “Свети Никола”, както и църквата “Успение Богородично” Ще чуете вълнуващата история за чудото случило се през 2005 година, ще почувствате присъствието на Дева Мария по тези места. Отправяме се към България. Пристигаме в Бургас, Варна, Добрич и Генерал Тошево късно вечерта.


Пакетната цена включва:

• Транспорт с лицензиран туристически автобус;

• 3 нощувки със закуски в х-л 2/3*

• 2 вечери от които едната с жива музика и меню

• Разглеждане на Кавала  / входната такса на крепостните стени не е включена в цената /

• Разглеждане на Вергина и Едеса  / без входна такса /

• Панорамна обиколка на Солун

•  Разглеждане на три от манастирите на Метеора / без входна такса /

• Разглеждане на манастира при Порто Лагос

• Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;

• Медицинска застраховка

• Всички пътни и административни разходи.

 

Пакетната цена не включва:

 • Доплащане за медицинска застраховка за хора над 70г. – 10 лева
 • Доплащане за единична стая - 150 лева
 • Доплащане за отпътуване от Добрич / при минимум 15 туриста / – 18 лева
 • Входни такси за посещаваните обекти (ПО ЖЕЛАНИЕ):
 • входна такса Филипи  - 3 евро
 • гробницата на Филип Македонски – 16 евро възрастни, студенти и ученици – безплатно срещу представяне на студентска и ученическа карта / бележник
 • входни такси Метеора – по 3 евро за всеки манастир

От  01.01.2024 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща лично от туристите на място в хотела, а размерът ѝ се определя от неговата категория както следва:

от Март до Октомври:

– 5* хотели – 10 евро /стая/ на нощувка;

– 4* хотели – 7 евро /стая/ на нощувка;

– 3* хотели – 3 евро /стая/ на нощувка;

– 2* и 1* хотели хотели – 1,50 евро /стая/ на нощувка;

Забележки:

Офертата важи  при минимум 30 пълно плащащи туриста.

Срок за уведомяване при недостатъчно събран минимум – 7 дни преди датата на отпътуване.

Записването става с договор за организирано пътуване и внасяне на депозит 30% от пакетната цена. Доплащане – 20 дни преди датата на отпътуване.

Пътува се с лична карта или задграничен паспорт.

Няма визов режим.

За деца под 18 години, пътуващи с единия родител или без родители, задължително се изисква нотариално заверено пълномощно от другия родител / родители (оригинал и фотокопие), както и копие от акта за раждане.

Туроператора си запазва правото за промяна на реда на провеждане на мероприятията спрямо възможността за осъществяването им.